Ivy’s Ivy

Hvorfor Harvard? Det er et spørgsmål, der efterhånden har cementeret sig godt og grundigt i hovedet på mig. Lige siden jeg satte mine fødder på skolens legendariske campus i hjertet af Cambridge har det fascineret mig hvordan Harvard igennem generationer har formået at kreere klodens absolut mest influerende individer. Hvad kan Harvard, hvorfor Harvard?

I en liga for sig selv

Harvard har gennem tiden huset ikke mindre end 153 Nobelprismodtagere og omkring 70 dollarmilliardærer (der uden drop-outs som Bill Gates og Mark Zuckerberg har en formue på over 200 milliarder dollars). Sammenligner vi med øvrige institutioner kommer Columbia University i New York på en anden plads hvad angår Nobelprismodtagere med 101 – med andre ord; Harvard University spiller i en liga helt for sig selv.

Adgangskriteriet for at blive en del af Harvard er ikke meget højere end de øvrige Ivy’s, tuition bliver altid betalt af skolen og eleverne har ikke just større intellektuelle kapabiliteter når de starter som ’freshmen’ og bliver allokeret i deres huse i Harvard Yard. Dog fornemmer man tydeligt hvordan miljøet er præget af en helt unik energi. De studerende har med deres Patagonia-sweaters og bøger under armen altid overskud til at smile og konversere med deres næsten ikoniske Cambridge-accent om alt fra selvkørende biler til weekendens Final Club Gossip.

Opfind dit eget job

En ting, jeg dog har lagt mærke til, er et mantra, der står i skarp kontrast til den gængse holdning i Danmark. For en studerende her på skolen er den ultimative ambition at skabe sit eget job. Jeg husker stadig hvordan jeg en af de første aftener blev inviteret med ud til øl samt den meget omtalte Square Pizza fra Pinnochios af en fyr, jeg havde mødt på biblioteket. Snakken faldt hurtigt på extra-curriculars og da jeg spurgte ham om hvilket iværksætter-forum, der var størst på campus svarede han blot med et smil på læben: ”Dude, it’s called Harvard.”

Det kom ikke just som en overraskelse, at iværksættermiljøet på skolen er ekstremt men jeg havde aldrig troet, at det ikke var muligt at finde bare én enkelt person, der ikke var involveret i et start-up. Såkaldte ”projects” er fællesbetegnelsen for ideer, der bliver arbejdet på ved siden af skolebøgerne – såkaldte projects er noget alle har kørende.

Innovation og kreativitet

Dette er ikke et ukendt fænomen på CBS, hvor mange af mine venner arbejder med egne virksomheder og sælger alt fra slips til online hotel-deals. Hvad der dog er lettere ukendt terræn for CBS’s kommende bankers og konsulenter er ironisk nok, alt andet end business. Harvard har formået at se kernen af den sociale dynamik, der fabrikeres gennem deres tilbud af forskellige akademiske discipliner – med fag (undervist af top-professorer), der rækker fra hjernevridende relativitetsteori til prisfastsættelse af optioner opnås en intellektuel kapacitet samt vidde af imponerende karakter.

Forestil dig, at man ikke blot har et klasseværelse med 100 studerende men stort set en hel by med studerende fra både CBS og DTU, der bor klods op af hinanden. Tilsæt dertil studerende, der er nogle af de mest motiverede og hårdarbejdende, du finder på kloden, og du vil få smagen af den cocktail, der talrige gange har slået både investorer og VC-fonde ned med mere kraft end en investment banker’s årlige konsumering af straight up martinis.

Der er derfor ikke blot at tale om et sammenstød mellem kultur og varieret faglighed i klasseværelset – det foregår i endnu større grad udenfor klasseværelset.  Foretagender som Nest Copenhagen, hvor man placerer iværksættere i bofællesskaber på tværs af kvalifikationer, er et glimrende eksempel på hvordan man kan skabe et miljø, hvor der konstant er fokus på at blive inspireret med nye tanker og ideer. Det drejer sig om at skabe miljøer hvor det at tage til case competitions er ligeså attraktivt som at tage til ’hacker-night’. Miljøer hvor det pludselig bliver normalt at spørge sine medstuderende (og helst roomies) om de læser robot-teknologi eller økonomi. Først da vil man begynde at kunne drage fordelene fra diversiteten som afgørende faktor for banebrydende succes. Omend en række andre faktorer spiller ind er der ingen tvivl om, at Harvards succes er markant præget af skolens unikke evne til at favne mangfoldigheden, der i sidste ende gør Harvard til Ivy’s Ivy.

 

7 responses to “Ivy’s Ivy

 1. Det lyder fedt, specielt at de tekniske typer ikke slåes ned på og bare ender i jobs hvor de lynhurtigt outsources, mens de karimatiske kompetancer ofte ender med at blive snydt af de på markedet eksisterende tekniske typer, der ved de skal hustle for at undgå selvsamme outsourcing.

  De her startups dog…Nu er Harvard jo ikke for fattige folk og det at rejse 1 mio dkk eller 100k usd til at starte “med momentum”, samt typisk gratis legal hjælp fra forældres pengepunge, er vel også en stor faktor til at disse studerende kan foretage sig disse startups uden at bekymre sig om hvad der kan ske når/hvis det går galt igen.

  Herhjemme er man jo ofte screwed som normal studerende hvis ens startup falder og man er 100k dkk i underskud. Det er ofte lige med et entry job i 18-24 md’er på smalkost mens man slikker sine sår, og dertil 18-24 måneder mere for at spare op til et evt. nyt forsøg. Med investors, skal man som regel producere indenfor alt for kort tid og det ender ofte uden gevinst for starterne selv, når investors så sælger fra for hurtigt.

  Hvordan vurderer du det aspekt at Harvard alumni ofte har væsenligt nemmere adgang til magt og penge? (Er det en stor faktor?)
  ————
  God artikel, det kunne være så godt med et rigtigt campus nær en business school eller et universitet i DK, men vi har nok for lidt plads hvis folk insisterer på at det skal ligge midt i vores eneste metropol.

  1. Hej Rasmus,

   Du har selvfølgelig ret i, at der er en del penge på Harvard. Dog er Harvard på ingen måde i toppen af ‘rige colleges’ – du finder mange andre steder i USA hvor der er langt, langt flere penge fra forældrenes side.

   Når det så er sagt har man dog mulighed for at rejse kapital. Harvard brands er ekstremt stærkt og harvard er på mange måde østkystens epicenter for venturekapitalister – de ved, at talentet flyder rundt og jo tidligere spændende start-ups bliver fanget, jo bedre.

 2. Kære Daniel,

  Fedt at høre om Harvard fra en dansk studerende – og tillykke med det. Jeg har selv lige afsluttet gymnasiet, og har et par spørgsmål ang. Harvard og CBS.

  Hvordan har du kunnet tage et semester på Harvard, nu hvor Harvard ikke er en del af CBS’s partneruniversiteter? Og hvor meget løber sådan et ophold op i?

  Ydermere, ville jeg høre, hvordan IB/CBS præsenterer sig i udlandet? Er folk kendte med CBS og IB linjen?

  På forhånd tak!
  Rasmus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *